YÜKSEKTE ÇALIŞMA EKİPMANLARI
Yapılacak olan işler ister tehlikeli olsun, ister son derece basit bir iş olsun eğer ki yüksekte çalışma var ise tehlike her daim vardır. Şu anda yaptığınız işler yüksekte çalışmayı gerektirmiyor olsa bile ilerleyen zamanlarda ihtiyaç duyulursa birazdan yazacaklarımı bilmeniz sizlere yardımcı olacaktır.
Öncelikle mevzuatta yüksekte çalışmanın belirli bir metresi olmadığını belirtelim. İnsanların zarar görebileceği bütün yükseklikler bu sınıfa dahildir.
İnsanlarda denge noktası olarak bel omuru belirlenmiş. Mesela korkuluklar yapılırken de bu yükseklik baz alınır. Ortalama 1 metre diyebiliriz.
Kemer, kanca vb ürünlerin kullanımı tamamen firmanın insiyatifindedir. Kendi çalışma talimatnamesini yazabilir, burada kendine göre yükseklilere bu ürünleri kullanım zorunluluğu getirebilir.
Yüksekte çalışan kişilere gerekli eğitimler aldırılmalıdır. Daha sonra ise bu talimatların verildiğine dair gerekli belgeler düzenlenmeli ve imzalanmalıdır.
Yüksekte çalışırken kimse tek başına çalışmamalıdır. Her zaman bir kişi de yardımcı ve gözetmen olarak yanında bulunmalıdır. Tüm çalışma boyunca ihtiyaç duyulabilecek durumlara hazır olmalıdır.
YÜKSEKTE ÇALIŞMA İÇİN GEREKENLER:
-
SAĞLIK RAPORU. Bu sağlık raporunda yüksekte çalışmada sakınca yoktur yazısı bulunmalıdır.
-
SERTİFİKA. En az onaltı saatlik eğitim almış ve yüksekte çalışma ile ilgili eğitimlerin alınmış olması gerekir.
-
KKD EKİPMAN YAZISI. Malzemelerin çalışana teslim edildiğine dair yazı.
YÜKSEKTE ÇALIŞMA İLE İLGİLİ STANDARTLAR:
-
EN 397 – Baret standartları
-
EN 345 – İş ayakkabısı standartı
-
EN 388 – Mekanik risklere karşı eldiven
-
EN 361,363,358 – Emniyet kemerleri vb.